Hoppa till innehåll

Om mina berättelser

Varför skriver jag?

Från början var mitt mål helt enkelt att bli författare. Det var därför jag skrev. Men sakta har en annan anledning växt fram. Jag har upptäckt att jag skriver för att få prova att vara och förstå en annan människa. Den andra människan tar formen av en karaktär i en berättelse och jag försöker sätta mig in i hens tankevärld. Det som är roligast att skriva, är det som ingen annan i berättelsen vet. Särskilt det som karaktären inte kan säga till andra. Det som hen vill dölja, eller inte vågar visa. Jag älskar att skriva om hemligheter med andra ord.

Vad skriver jag?

Jag skriver för barn mellan 0 och 12 år. Sedan hösten 2021, då jag började skriva mer, så har jag upptäckt att stämningen ofta blir surrealistisk i mina berättelser. Det finns inslag av övernaturliga händelser, magi och fantasy. Men berättelserna har ändå sin grund i vår verkliga värld. Jag tycker det är roligt att bryta mot tabun och att kasta om karaktärernas världsbild.

Eftersom jag arbetar som logoped tänker jag mycket på hur det kan kännas att ha svårt med tal, språk och kommunikation. Huvudkaraktären William i Kampen mot vargarna har selektiv mutism/talängslan, och det har även huvudkaraktären i en annan berättelse jag skriver på.

Varifrån får jag inspiration?

Oftast kommer den första gnistan från min egen vardag, från något som hänt mig. Plötsligt känner jag att ”det här hade jag velat skriva om”. Sen är ju vardagen ofta lite småtråkig så jag utvecklar idén och spetsar till den så att det blir roligt att skriva om. Jag läser även många böcker och inspireras gärna av dem också. Ofta kan det vara roligt för en läsare att känna igen något från en annan bok. Det bildar en väv av berättelser som ”pratar” med varandra, som ett slags samtal som går vidare från bok till bok.

Vilka samarbetar jag med?

En berättelse behöver många ögon för att bli tydlig. Jag tar hjälp av mina medstudenter på kursen i Växjö för berättelsen Kampen mot vargarna. Vi får också respons från våra lärare. Karlskrona kommun gav mig stipendium hösten 2022 för att betala för illustrationer, vilket har gjort det möjligt för mig att snart kunna ge ut boken.

När det gäller Familjen Kludd flyttar in får jag mycket stöd av projektledarna på förlaget och barnboksappen Lylli. De ger feedback och hjälper mig att utveckla berättelsen. Vi har digitala möten för att få ihop helheten med text och bild och vi jobbar tillsammans för att boken ska bli så bra som möjligt.

Lotta Myrefelt illustrerar och gör omslag till två av mina kommande böcker: Kampen mot vargarna och Famljen Kludd flyttar in. Vi stämmer av med varandra regelbundet om hur arbetet går. Hon är ett jättestort stöd, för utan henne skulle berättelserna inte bli till böcker.

Min vän Siri Friberg och jag har skapat Sagan om dagen: Jag har skrivit texten och hon har gjort illustrationerna. I december 2022 startade vi ett företag tillsammans, Ekorren Språk & Böcker. Vi har gått igenom processen från bara text, till illustrationer, till formgivning med hjälp av Morten Ravnbö. Vi har också skrivit avtal med Stjärndistribution, fått offert från tryckeri och lagt upp den på Bokinfo, så att den går att köpa i nätbokhandeln. Det innebär hela kedjan från idé till färdig bok ute för försäljning.

Det är många kontakter och så roligt att få lära känna nya människor. Jag lär mig hela tiden något nytt både om skrivande och om hur böcker blir till.

Vad vill jag skriva i framtiden?

Jag har många berättelser som ligger och väntar. De är påbörjade och olika långt komna. Några av dem knyter an till samma tema eller har samma huvudkaraktärer som mina aktuella berättelser men några är helt skilda från de andra. Jag längtar efter att kunna fortsätta skriva på dem så att de också kan bli böcker så småningom.